GENERALITATI 

Tratarea alimentelor in camerele de fum necesita controlul umiditatii si temperaturii in incinta. De obicei masurarea umiditatii se face cu un termometru uscat-umed [psichrometru] care asigura o precizie foarte buna,  poate fi folosit la temperaturi ridicate si nu este influentat de particulele de fum. Masurarea temperaturii se face cu o termorezistenta [fie termorezistenta pentru temperatura uscata din psichrometru, fie o termorezistenta separata]. Semnalele reprezentind temperatura si umiditatea se conecteaza la un regulator specializat care afisaza ambele marimi si care poate comanda elementele de executie - vaporizatorul si rezistenta de incalzire - pentru mentinerea valorilor prescrise.

TERMOMETRU USCAT-UMED [PSICHROMETRU] tip RHU

Psichrometria este stiinta care studiaza proprietatile termodinamice ale aerului umed si utilizeaza aceste proprietati pentru analiza proceselor implicind aerul umed. Citeva marimi caracteristice pentru aerul umed sunt : temperatura uscata, temperatura umeda, umiditatea relativa, volumul specific, raportul umiditatilor, punctul de roua [dew point], entalpia. Cunoscind doua din aceste marimi se pot determina toate celelalte utilizind formule de calcul sau utilizind harta psichrometrica. In cazul nostru pentru a determina umiditatea relativa a aerului se masoara temperatura uscata si temperatura umeda. Temperatura uscata este temperatura aerului masurata in conditii normale utilizind un termometru obisnuit.  Temperatura umeda este asociata cu continutul de umezeala din aer. Aceasta se masoara cu un senzor termic acoperit cu un bandaj textil imbibat in apa si supus unei circulatii permanente de aer. In acest mod are loc un proces de evaporare a apei, proces care se realizeaza cu pierdere de energie si reducere de temperatura. Aceasta temperatura este temperatura umeda si este mai mica decit temperatura uscata. Umiditatea relativa RH este raportul intre presiunea vaporilor de apa si presiunea vaporilor de apa saturati la aceeasi temperatura, exprimat in procente.  Umiditatea relativa este, asa cum este numita, o marime relativa. Ea defineste capacitatea aerului de a inmagazina vapori de apa la o temperatura data. Cu cit temperatura creste cu atit capacitatea de inmagazinare creste. Practic umiditatea relativa este raportul intre cantitatea de vapori existenta in aer si cantitatea maxima de vapori de apa ce poate fi inmagazinata in aerul respectiv la o temperatura data. [sau raportul intre cantitatea de vapori si cantitatea de vapori saturati la o temperatura data]. Umiditatea relativa se masoara de obicei,  cu un higrometru. Atunci cind pentru masurarea umiditatii relative se foloseste metoda termometrului uscat - umed, aparatul se numeste psichrometru.

Un astfel de aparat este si psichrometrul tip RHU.
Aparatul este compus dintr-o structura mecanica pe care sunt montate :
  • - O termorezistenta pentru temperatura uscata
  • - O termorezistenta pentru temperatura umeda
  • - Un vas [rezervor] cu apa pentru umezirea termorezistentei umede
RHU furnizeaza doua informatii de temperatura : o temperatura „uscata" si o temperatrura „umeda".
Valorile furnizate pot fi sub forma de rezistenta sau pot fi semnale 4-20 mA daca se folosesc  adaptoare rezistenta / 4-20 mA.
Aparatul asigura :
  • - precizie ridicata de masura
  • - domeniu extins al temperaturii de lucru
  • - sistem de umezire
  • - protectie IP65
  • - partile umede din otel inox
Date tehnice :
  • - Termometru uscat : termorezistenta Pt 100
  • - Termometru umed : termorezistenta Pt 100
  • - Precizie termometre : clasa A
  • - Domeniu de masura : 0 - 100 % RH
  • - Precizie de masura : 1 %
  • - Timp de raspuns : 2 secunde
  • - Semnal de iesire : rezistenta
  • - Carcasa : otel inox
  • - Conectare : borne cu surub
  • - Capacitate vas : 0,5 l
RHU se conecteaza direct la un regulator specializat RT 180.