UR 20 este un refractometru digital cu microprocesor pentru masurarea, direct pe flux, continuu si automat a concentratiilor, afisarea locala si transmiterea la distanta analogic si digital a valorilor acestora.
Practic refractometrul masoara indicele de refractie si prin acesta valoarea concentratiei de substanta dizolvata intr-un lichid. El poate masura chiar si produse opace, dense sau cu suspensii solide. Masuratoarea este independenta de presiunea si viteza produsului [lichidului] in punctul de masura. Analizorul pentru masurarea concentratiei -UR20- este bazat pe fenomenul reflexiei totale care apare atunci cind unghiul de refractie este mai mare decit unghiul limita, care este o caracteristica a mediilor in contact.
Constructiv el se bazeaza pe o prisma din safir, o sursa de lumina de mare eficienta LED si un detector tip CCD [Charged Coupled Devices] de mare rezolutie. Sursa de lumina LED este compensata electronic.
Proiectarea speciala a sistemului optic asigura insensibilitatea aparatului la variatiilile intensitatii sursei de lumina, la acoperirile minore ala prismei si la imbatrinirea componentelor electronice.
Din punct de vedere constructiv este disponibil in 3 variante:
•- montaj pe conducta - direct sau by-pass
•- montaj pe rezervor cu perete simplu
•- montaj pe rezervor cu perete dublu
Din punct de vedere al preciziei de masura sunt disponibile doua versiuni :
UR 20 ST- versiunea standard
•- limite de masura : de la 1,3330 la 1,5318 nD ( 0 la 95 Brix )
- - amplitudine scala: min. 0,0482 nD ( 30 Brix ), max. 0,1988 nD ( 95 Brix )
- - precizie: ± 0,5% din amplitudinea scalei
- - precizie maxima: ± 0,0002 nD (± 0,15 Brix )
- -
UR 20 HA - versiunea de inalta precizie
•- limite de masura : de la 1,3330 la 1,5318 nD ( 0 la 95 Brix )
- - amplitudine scala: min. 0,0227 nD ( 15 Brix ), max. 0,1988 nD ( 95 Brix )
- - precizie: ± 0,3% din amplitudinea scalei
- - precizie maxima: ± 0,00007 nD (± 0,05 Brix )
Caracteristici generale pentru ambele versiuni:
•- compensare automata cu temperatura a concentratiei
•- temperatura fluid : - 5.....+105 °C (+140 °C la cerere)
- - presiune fluid : - 1...10 bar la 20°C si -1.... 8 bar la100 °C
- - afisaj digital grafic : LCD , 128 x 24 pixeli, iluminare din spate
- - tastatura cu membrana
- - semnale de iesire: analogic 0..20 / 4...20mA si digital RS 422 / RS 485 cu izolare
- - iesire alarma: releu
- - conditii utilizare: - 10 ...+ 45 °C / 5.....95 % RH - necondensabila
- - grad protectie: IP 65
- - materiale in contact cu produsul: safir sintetic sa sticla optica, otel inox AISI 316, Viton sau altele la cerere in functie de produsul masurat
- - alimentare: 12....24Vca/0,6A sau 18....36Vcc/0,6A sau 230Vca
- - conectare la proces: Tri-clamp, 3A Tri-clamp sanitar, flanse, capete sudate
- - sistem curatare prisma: manual / automat, in functie de produs, debit, etc.
Refractometrul are implementate programe structurate pe 3 nivele de accces parolat pentru a evita modificarea accidentala a unor parametrii importanti sau interventia persoanelor neautorizate.
De la tastaura se pot vizualiza sau modifica domeniul de masura, unitatile de masura, alarmele, valorile de zero si span, portul serial, timpii de masura/hold/spalare, scalarea iesirii analogice,etc.
Totodata se pot efectua sub comanda programului instalat operatii de service si diagnoza privind starea sistemului optic, a iesirii analogice si a celei seriale.
Sistemul permite calibrarea CCD si a senzorului de temperatura, reglarea luminozitatii sursei de lumina si reglajele de capete de scala.
Refractometrul UR 20 se foloseste pentru masurarea concentratiei de substanta dizolvata in lichid in urmatoarele domenii :
-fabrici de zahar [concentratia de zahar-BRIX]
-fabrici de bauturi racoritoare [concentratia de indulcitori-BRIX]
-fabricile de dulciuri si prajituri [concentratia de zahar si concentratia de crema-BRIX]
-fabricile de drojdie [concentratia de zahar a solutiei de cultura-BRIX]
-fabrici de bere [concentratia de zahar la extractia maltului -PLATO]
-fabrici de soda caustica [concentratia de soda-BAUME]
-chimie [concentratia de acid citric obtinut din melasa]
-industria alimentara [concentratia de cafea din solutie-%DR]
-industria textila [concentratia de soda folosita la mercerizarea bumbacului]
-fabrici de piele sintetica [concentratia de DMF -% DMF]
-producerea gelatinei animale [concentratia solutiei de peptide]
-fabrici de sucuri si nectaruri [concentratia de zahar]
-producerea mierei [concentratia de zahar-%DR]
-fabrici de gemuri si conserve [concentratia de zahar-BRIX]
-fabrici de hirtie [concentratia de aditivi-%STARCH]
-fabrici de malt [concentratia de malt din solutie-BRIX sau % DR]
-producerea cablajelor imprimate [concentratia solutiei de corodare-g/l]
-fabrici de acumulatoare [concentratia de acid sulfuric- % sau g/l]
-fabrici de fibre sintetice [concentratia solutiei DMF]
-producerea vinului [concentratia de must]